Frappa Magazin

Frappa Magazin

Haverok fegyverben

2018. február 01. - Vérmongúz
Elképzelted már, milyen a létra aljáról a hegy csúcsáig felmászni, hogy onnan mély zuhanással érj földet, miközben kiélvezed a gazdagság előnyeit? A Haverok fegyverben vetítésén jártunk.

A Haverok fegyverben megtörtént valós történet ihlette vígjátékként készült. Bemutatja az átlag polgárt, aki masszőrködéssel keresi kenyerét, majd, hogy egy régi barát felkínált ajánlata révén mekkorát szakít az almafáról. A két fegyverkereskedő, David és Efram az Egyesült Államok hadseregének beszerzési pályázatát böngészgetik először legális módon, majd ahogy a fegyvereladási üzlet egyre jobban teljesít, találnak egy 300 millió dolláros lehetőséget, amit természetesen nem hagyhatnak ki, még akkor sem, amikor belátják, hogy ez nagy hal a számukra.

Efraim Diveroli és David Packouz hihetetlen, mit vittek véghez a 2000-es években, amikor hamvas koruk ellenére megnyerték a kormányzati pályázatot, melyben vállalták, hogy leszállítanak közel 100 millió AK 47-es lőszert a Pentagonnak. A kis piti svindliskedéseikből elég meredek szintet ugrottak meg.

Ahogy beindult a történet és betekintést nyertünk a szereplők életébe, már látni lehetett, hogy ez a két srác akkorát fog bukni, mint az atom. Üzleti nehézségek, kiskapuk keresése amatőr szinten, ebből csakis pofára esés lehet. A film érdekessége azonban nem abban rejlik, hogy a két szereplő hogyan bukik meg, hanem hogy hogyan jutnak el odáig, és mindezért a gazdagságért mit vállalnak magukra. De miről is van szó?

haverok fegyverben 2

A Haverok fegyverben nem igazán tudta lekötni a figyelmemet, mert az járt a fejemben, hogy mennyire hasonlít a Wall Street farkasához, és ennek lehet, hogy nem így kellene lennie. Az alap, Packouz életrajzi könyvéből készült történet maga nagyon is hihető a meggazdagodni vágyó sehonnai piperkőcökről. Gúnyos röhögéssel dobják ki az ablakon az erkölcsöt, mindezt kokainporos zacsikért és sok lóvéért, megspékelve jó zenékkel, gyors vágással, be-bekacsingató narrációval.

A játékidő során nagy meglepetéssel nem fogunk találkozni, jórészt polgárpukkasztó komédia fut végig. A két főhős derűsen bővelkedik az iraki és afgán háború borzalmaiból, hazugságaikkal trükközve megszegve a törvényeket, hátrahagyva morális viselkedést, és lassan már ott tartanak, hogy lövésük sincsen, mit csináljanak. De hogy nem szorítunk ennek a két balféknek, hogy a "halál háromszögén át" egy berettákkal megrakott teherautóval eljussanak az amerikai hadsereg állomására, ami Bagdadban székel? Mindez persze hatalmas poénként van tálalva. A lényeg nem az, hogy hőseink sikeresen életben maradtak, hanem hogy milyen komikusan. De ugye, az önmagában való lebukás nem tölti ki a játékidőt.

haverok fegyverben 3

A film kellő könnyedséggel kezeli a sztorit, a szarkasztikus élnek nincs párja, végigkíséri a történetet, eszében sincs elhallgatni és komolyan venni magát. Talán, ha lett volna benne több drámai vonal... Próbálkozás volt rá, csak tétje nem. Például, amikor David és élettársa, Iz balhéznak, olyan, mintha csak azon kaptak volna össze, hogy ki vigye le a szemetet és nem azon, hogy egy köteg pénz került elő a WC tartályból.

A problémák egyre halmozódnak, de hol a határ? A hazugságok, haszonlesés mind egyre lejjebb visznek a lejtőn, életek mennek tönkre, kapcsolatok szakadnak szét, emberek halnak meg és barátságok dőlnek össze. Kiderül, hogy akit barátunknak és üzlettársunknak gondoltunk egy manipulatív, kicsinyesen garasoskodó számító patkány.

Összegezve

A Haverok fegyverben adott nekünk egy szórakoztató két órás elfoglaltságot, ami simán elbírt volna a hátán egy mélyebbre ásó, drámaibb vetítést. Ugyan a film vígjátéknak készült, ez nem feltétlenül igaz. A poénokon valóban lehet nevetni, de én sokkal inkább elgondolkodtam rajta. A sorok között lévő információ és mondanivaló elég komoly, de kellő humorral sikerült oldani és nyíltan beszélni a témáról. Ami aggodalommal töltött el, mert nem tudtam, hogy ezt hogy fogják megoldani. De könnyen beszélhető témává tették azt, ami napjainkban is meghatározó és nem haboznak odamondani.

A film MAFAB oldala.
.

Képforrás: filmtekercs.hu, mozinezo.hu

Szerkesztette: Sziki Bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3213546949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása