Frappa Magazin

Frappa Magazin

Az igazi szoknyavadászat - Sweetcandy

2018. február 01. - r.solya

Szerző: Reiter Orsolya

A társkereső oldalaknak rejtélyes világa van. Különböző funkciók, szűrők, keresési lehetőségek állnak rendelkezésre a felhasználók számára, hogy minél nagyobb eséllyel találják meg életük szerelmét. Bár még ilyen extra dolgokkal sem egyszerű a történet, hisz nem mindegy, mennyien ismerik az adott weboldalt. Csupán tudni kell, hová érdemes regisztrálni.

Kutatások alapján az online társkeresést a mai napig jobban elítélik, mint a személyes ismerkedést, mert túl kockázatosnak vélik, mégis egyre nagyobb teret hódít magának. Heteroknak szánt társkeresőkkel tele van az internet, a felsorolást elkezdeni is felesleges, órákig lehetne itt ülni, mire vége lenne a listának. De mi a helyzet nem hetero társainkkal? Ők hol tudnak ismerkedni?

A leszbikusok társkeresési mintázatát vizsgáló magyar felmérés még nem készült, ezért mi fejest ugortunk a mély vízbe. A "gyengébbik" nem képviselőjeként nekem a leszbikus társkeresők felderítése jutott a magazin társkereső tesztjében. A lehetőségek nem annyira vészesek, mint vártam, az pedig lehet egyéni hiba, hogy nem estem hasra egyiktől sem gyönyörömben.

Egyik legjobbnak a Sweetcandy nevezetű oldal tűnt. Az alapvetően nőkre specializálódott site-on jelen vannak a melegek és biszexuálisok is, a választék tehát vegyes. Ám, mint minden hasonló társkeresőnek, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Hogy mik ezek?

Előnyök

Elsőként az egyszerű regisztrációt említeném meg. Nincs másra szükség, mint egy felhasználónévre, egy valós e-mail címre és egy jelszóra. Ennél könnyebb nem is lehetne, és már kapjuk is az aktiváló emailt, be is léphetünk és ügyködhetünk saját profilunkon.

sweetcandyHa már profilról van szó, nyilván fontos, hogy mások milyen adatokat adtak meg magukról. A kereső funkció könnyen használható, és viszonylag sokféle szűrővel lehet operálni, amivel könnyedén olyan felhasználót találunk, aki ízlésünknek megfelel. Hát nem nagyszerű? Aztán már csak reménykedhetünk, hogy valósak az adatok, és nem egy kamu profilt fújt felénk a szél.

Ha megtaláltuk a számunkra szimpatikus (és nem mellesleg valóságos) illetőt, akkor már csak a bátorságot kell venni, hogy rá is írjunk. Az ilyen levelezéseknek egyik hátránya, hogy elhúzódik, pár üzenetváltás akár napokig is eltarthat. De mi van akkor, ha épp látjuk, mikor online a felhasználó? A Sweetcandy egyik legjobb funkciója, hogy mutatja, ha levelezőpartnerünk épp aktív, így sejthető, hogy mikor várható tőle válasz.

Újabb plusz pont azért, mert a tagokat betehetjük a kedvenceink közé, így nem kell folyamatosan keresni őket, mindenki egy helyen van, akivel beszélni szeretnénk. Emellett jó pár matricához hasonló ajándék is küldhető a szimpatikus partnernek, hogy ezzel is ki tudjuk fejezni hódolatunkat, szándékunkat. Romantika a köbön!

Pozitívumként és negatívumként is megemlíthető a chat funkció. Hasznos, hogy épp online felhasználókkal azonnali üzenetváltásokba foghatunk, így nem kell órákat, vagy napokat várni a válaszlevelekre. De a kialakítást hátránynak véltem, furcsa, hogy a chat ablak lefoglalja a teljes felhasználói felületet, és mellette nem lehetséges másokkal is beszélgetni, vagy tovább böngészni az oldalon. Engem idegesített, valljuk be, nekünk MSN-hez és Facebook chathez szokott, multitasking-on tengődő embereknek ez igencsak kellemetlen lehet.

Hátrányok

Nézelődés közben voltak fennakadásaim az adatlapokkal kapcsolatban. Mondhatni lényegtelen infó, de többnyire meg szokták jeleníteni a felhasználó regisztrációjának időpontját, így tudni lehet, mennyire öreg kutya az oldalon. Az viszont kifejezetten hiányoltam, hogy mikor volt utoljára aktív az illető. Enélkül nehéz eldönteni, hogy érdemes-e írni, és el fogja-e olvasni a napokban az üzenetet, vagy sem. Ha rég volt online, a választ hiába várjuk, sikersztori nem fog születni.

A profilképek nem nagyíthatók. Való igaz, hogy több kép is feltölthető a profilhoz, de az ember mégis a fő képet nézi meg jobban, és nem sok dolog látszik egy apró kis képen a szövegek mellett. Itt engedjük el a klisét, hogy a külső nem fontos, és ne áltassuk magunkat azzal, hogy ez is csak egy újabb kísérlet arra, hogy sztereotípiák nélkül ismerkedjünk. Bármennyire kapálózunk ellene, van egy adott ízlésünk, bizonyos dolgok vonzanak minket, mások taszítanak. Ez van. Segíthetne a gyors szelektálásban és választásban egy jól nagyítható kép.

Elérkezett a pillanat, amikor az egyik legrosszabb tapasztalatot is meg kell említeni: regisztráció törlése. Hogy mi a rossz benne? Az, hogy nincs ilyen funkció. Vagy nagyon el van dugva, és nem találtam meg. Nem lehet a profilt inaktiválni, egy gyors regisztráció után online énünk örökre a világháló fogságába esik? Hiába való volt a (szintén jól eldugott) központi e-mail címre is írni és kérvényezni a regisztráció törlését, a választ fel lehet dugni oda, ahová gondolom.

Azonban, hogy ne egy kellemetlen élménnyel zárjam a véleményezést, említést teszek a Sikersztorik részről is, ahol pár szerelmi történet olvasható a Sweetcandy-nek köszönhetően. Ilyenekre szükség van, hogy az ember bízzon benne, nem halott ügy egy online társkeresőn ismerkedni.

sweetcandyTapasztalatok

Az egy hetes teszt alatt szerettem volna megfigyelni olyan dolgokat is, hogy a felhasználók közül  hányan vannak olyanok, akiknek párkapcsolatuk is van, de ettől függetlenül beszélgetnek, ismerkednek. Érdekelt volna, mennyien vannak kamu profillal, esetleg mi tartozik a top 10-es kérdések közé. Szerettem volna felmérni, hogy átlagosan hány évesen regisztrálnak az emberek, és ennek mi az oka. Hányan vannak, akik tudják is mit akarnak, és kik azok, akik még csak az útjukat keresgetik? Ezek mellett még számtalan kérdés szóba jöhetett volna, de a válaszok kiderítésére sajnos nem volt alkalmam. Mégis miért?

Az egy hetes tesztidőszakom egy semleges, arc és bemutatkozás nélküli profillal kezdődött. Úgy döntöttem, passzív életmódot folytatok az oldalon, megvárom, míg velem akar ismerkedni valaki. Voltak páran, akiket a teljes inkognitómód sem tántorított el, gondolkodás nélkül küldték nekem az üzenetet jobbnál jobb ajánlatokkal. Többek között szerepelt a Skype, vagy Facebook elérhetőségem elkérése. Miután visszautasítottam ezeket, mondván, egyelőre itt szeretnék beszélgetni, további választ nem kaptam. Értettem én a célzást... Továbbá kaptam erősebb, nyíltabb utalásokat konkrét szándékokra, és bár számomra ezek nem voltak szimpatikusak, arra legalább ráébredtem, hogy a "társ" szó nem minden ember szótárában ugyanúgy van definiálva.

Ezek közül is a kedvencem:

„Ha most albérleted van, akkor inkább költözz hozzám… Mennyire erős a vágy benned a nők iránt? Budapesten a II. kerületben lakom, saját lakásom van, tolmácskodom, illetve fordításokat csinálok, német és holland nyelveken. Leszbikus vagyok, amióta az eszemet tudom, egy állandó kapcsolat reményében regisztráltam ide, ami lehet csak testiségen alapuló is. Gondold meg.”

Összesen hét ember volt, aki rám írt ez időszak alatt, de ebből egyetlen egy, akivel emberi módon, semleges témáról is lehetett beszélgetni. Való igaz, hogy ő is érdeklődött irántam, de csupán baráti szándékból, és nem csapott rögtön bele a lecsóba. Ismeretlenül is köszönöm neki, hogy bebizonyította: vannak még normális emberek az online társkeresőkön is.

De a hét ember mégis kevésnek számított egy normális felméréshez, így az ötödik napon random kiválasztottam három felhasználót, akiknek különböző stílusban és szándékkal írtam egy rövid, lényegre törő levelet. Mivel a profiljukon nem volt látható mikor voltak online utoljára, így nem tudhattam milyen embereket fogok ki magamnak. Pechemre egyik felhasználótól sem kaptam választ, így a teszt sikertelenül zárult.

Nyilván ennyi idő alatt alatt nem lehet széleskörű következtetést levonni egy társkeresőről, ettől függetlenül nem érzem úgy, hogy egy csupán levelezésre alkalmas oldalon valóban hatékonyan lehet ismerkedni, de természetesen a kivétel erősíti a szabályt. Bár már azokról is leszoktam, korábban sokkal inkább előnyben részesítettem azokat az online felületeket, ahol aktívabban tud részt venni az ember az internetes "életben". Ahol nem kell válogatni az emberek és a profilok között, nem első látásra ítél az ember, hanem anonim partnerekkel múlatja az időt, beszélget, akár ismerkedik is. Hisz egy egyszerű, "normális emberrel beszélgetnék" kezdetű társalgásnak is lehet randi a vége.

 Képek forrása: pinterest.com, 30blinddates.files.wordpress.com


Cikkünk megjelenése után az oldal üzemeltetői a következő fejlesztéseket eszközölték:

  • a profil törlése egyszerűen elérhető a profil szerkesztésekor
  • minden felhasználó utolsó belépésének ideje láthatóvá vált

A weblap jelenleg is fejlesztés alatt áll.

Szerkesztette: Sebő Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3413497029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása