Frappa Magazin

Frappa Magazin

Festőnők és más vizuális kényeztetőink, akikről tudnod kell

2018. február 01. - Vérmongúz

Bálint

A Facebookon zajló lájkreakciók néma terjedése közben sokszor elénk tárulnak olyan vizuális tartalmak, amik megállásra késztetnek. És jön a gyönyörködés, az ámulat, az ú betű különböző árnyalatainak kiáramlása. Az elmúlt időszakból hoztam most 8 (+1) ilyen meglepetést, amit hölgycsokorba szedve meg is osztok veletek. Hátha bennetek is felcsendül néhány ú. 

Keretes szerkezetű listámon az első és az utolsó művésznő is magyar. Kezdjük itthoni, mégis kozmikus kuriózummal, lássunk aztán különös, távoli világokat, majd térjünk haza egy igazi, életszeretetből születő, hatalmas IGEN-ért.

Fábián Bogi
és a négy fal felemelkedése – éjjel-nappal varázslat
festőnők fábián bogi terem

festőnők fábián bogi portréFábián Boglárka Réka szobák falaira, termek minden felületére, bármely tér akármelyik oldalára viszi föl az univerzum tetszőleges szeletét, vagy az erdők mesebeli-misztikus világát – de gyakorlatilag akármilyen varázslatos témát megidéz, méghozzá olyan festékkel és technikával, hogy sötétben is ragyognak művei. Vizuális dizájnerként alkot más területeken is, mint a testfestés, kerámiamunkák, ékszerkészítés, de a fényképezésbe is belekóstolt.

A '84-es születésű festőnő híre folyamatosan kering az interneten, mert nem lehet betelni a látvánnyal, amit átnyújt nekünk. Eltökélte, hogy megismerteti az embereket a világával, amely kizökkent bárkit a hétköznapok vélt valóságából, és közel hozza, amit távolinak gondolunk. Bár a fluoreszkáló és UV fényre reagáló színekkel már találkozhattunk, Bogi kreativitásával és fantáziájával egészen magas szintre emelte ezek felhasználhatóságát – a megérdemelt nívóra.

Műveit bámulva honlapján és Facebook oldalán tudod még több alkalommal leejteni az állad, és ha képzelőerőd úgy kapott volna szárnyra, hogy némi lelkesedést is elcsent magával, akkor ne légy rest felvenni vele kapcsolatot egy rendelésért – de azt se feledd, hogy Bogi alaposan meggondolja, milyen munkát vállal el, milyen üzenetet ad át alkotásaival. És persze, hogy meglehetősen elfoglalt...

.

Emma Lindström
és az élő kozmosz improvizációs színjátszása

emma lindström festőnők

Emma hatalmas vásznakat használ, és imádja, ahogyan színei megélik önálló életüket. Segít nekik világra jönni abban a gyönyörű káoszban, ami a spontán formabontás és -alkotás folyamatainak forrásvidéke. Kompozíciói leginkább földünk messzi tájainak műholdképei és a világegyetem csillagködei közötti térben lebegnek és áramlanak lassan, emlékeztetve egyszerre minden létező halmazállapotra, átalakulási folyamatra. Zenei megfelelője lehetne: az ambient.

Emma Facebookon is aktív, kommunikatív, honlapján ugyanakkor egy olyan minimalista közegbe csöppensz, ahol mintha közelebb kerülhetnél hozzá. Sőt, ha igazi ízelítőt szeretnél, zenéjébe is belekóstolhatsz.

 .
Iris Grace
különleges barátság, különleges nyelv

iris grace festőnők 2

festőnők iris grace kertbenIris mindössze 6 éves, és autista. Szerető szülei támogatása mellett hű társa egy maine coon macska, aki szinte állandóan vele van. A kislány önkifejezése így egy szokatlanul meghitt, élő kapcsolattal áthatott közegben nyert teret, ez teszi rendkívülivé művészetét. Ábrázolásmódja olyan, mintha Emma Lindström makrokozmosz-pillanataiból merítve találná meg az ő saját, egyedi mikrokozmosz-élményeit.

Különös világát online két úton fedezheted fel: festményei által, valamint megörökített életképeiből szemezgetve. (Kíváncsian várjuk, alkotói élete idősebb korában hogyan alakul.)

 .
Suzan Drummen
gombok felett, vagy dekorgeometrikus színtérrendezés
festőnők Suzan Drummen 2

festőnők suzan drummen portréfotóSuzan Drummen installációi emlékeztetnek a lányok színes-csillogó gyöngyökkel és gombokkal történő, ragasztós-papíros gyerekkori időtöltésére – csak éppen egy magasabb szintű és léptékű alkotói valóságba ágyazva azt. Szó sincs már papírról és technocolról, ez inkább a rangoli nevű indiai művészeti ág egy kifinomult, letisztult változatára engedi asszociálni a jártasabbakat. Élénk, energikus, figyelemlekötő formanyelv, amely szó szerint magához engedi a megfigyelőjét, ha az részt szeretne venni a forgatagban.

A Different Type of Art egy albumban hozott ízelítőt, bővebb palettát pedig a művész saját FB oldalán találsz.

.

JeeYoung Lee
vágyak és frusztrációk építésze, vagy a lélek szobája

jeeyoung lee festőnők korea

Bár elsőre úgy tűnhet, különös festményekről vagy fotómanipulációkról van szó, az igazság az, hogy a 33 éves dél-koreai művésznő mindent, ami lejátszódik benne, egy 3×6 méteres szöuli szobastúdióban hoz világra. Majd úgy, hogy ő is benne van, fotót készít róla. Ezzel olyan színteret alkot, amelyben saját lelkében zajló változásokat juttathat kifejezésre e világi, háromdimenziós közegben – s mindig ugyanabban a térben, közvetlenül önmaga körül. Egyfajta színpadi jellegű installáció-fotográfia ez, melynek felépítéséhez elképesztő türelem és precizitás, avagy valamiféle alázatos aprólékosság szükséges.

JeeYoung további teremtéseit egy koreai galéria oldalán böngészheted át.

.

Jen Stark és Sena Runa
a két papírmágus és "prizmadonna"

jen stark papírszobrász festőnők

jen stark festőnők papírszobrászJen Stark kortárs szobrász, és a megszínezett papírral bánik elképesztően virtuóz módon. Ám nem origamizik, hanem a szivárvány számtalanságát szólaltatja meg és ad neki milliónyi réteget, dimenziót, térbelépési lehetőséget. Már a nevetséges szintet súrolja az a megdöbbentően egyszerű, de nagyszerű stílus, amivel meghívja a színeket egy jó megtestesülésre. Ha valakinek, akkor neki "bejött a papírforma".

Irány a honlap, a szimpla gyönyörködésért.

Sena Runa – aki HR-es munkáját fejezte be azért, hogy alkothasson kedvére – szintén a színpompás papírokba szeretett bele, de kisebb léptékben és kedvesebb módon idomítja közegét, s így varázslata is valamiféle mosoly- és szeretetcsomagra emlékeztet inkább. Talán a harmóniát hívja elő levegősebb, játékosabb úton, így az ő művészete könnyedebbnek hat, ám ez a légiesség nem von le értékéből semmilyen más papírszobrászathoz képest.

[caption id="attachment_13561" align="alignleft" width="285"]festőnők sena runa 2 papír Instagram oldalán találod apró, vidám műveit, de Facebook-on is fellelhetők. Kép forrása: youarts.quora.com[/caption]

festőnők sena runa papír 2

.

Iris Scott
az ujjal festő lány, aki megérint anyagot, színt és vásznat

festőnők Iris Scott út

Iris Scott portré festőnőkIris a fingerpainting technikájával fejezi ki magát, azaz közvetítő eszközök nélkül viszi fel vászonra a festéket. Ez azt is jelenti, hogy egy olyan módszerrel dolgozik, amelyet egyébként a múlt század elejétől kezdve művészetterápiaként is alkalmaznak, főleg gyermekeknél. Iris továbbgondolta a lehetőségeket, vagy egyszerűen rabul ejtette az ecsetek nélküli teremtés folyamata.

Közvetlen kapcsolata van munkája "alanyaival" – minket pedig egy másik szinten érint meg. Színvilága roppant intenzív, ragyogó és lüktető árnyalatai olykor némi szürrealitást is beengednek a festőterébe. Nem érdemes tovább ragozni, engedd be inkább hatni.

Képeit facebook-os gyűjteményben lapozgathatod át – nem mindennapi élmény. Képzeld el őket nagyméretű vásznon, a házadban... (Sőt, ha kutyás vagy, egészen biztos, hogy izgalmas darabokra lelsz.)

.

Szakács Éva
az eleven világszépség egy képviselője

szakács éva festőnők tánc

szakács éva festőnők erdő

 

[caption id="attachment_14160" align="alignleft" width="400"]szakács éva Hölgy hermelinnel... / forrás: Szakács Éva[/caption]

Borzongató, ahogy a felületek, anyagok, ívek vibrálását kifejezi a vásznon, és amilyen harmóniaérzékkel élő, tiszta összhangot létrehoz ábrázolási technikájával. Különösen izgalmas a mozgó tünemények megörökítése, legyen az egy tánc színbeburkolása, úszó kacsák és koncentrikus nyomaik a víztükrön, vagy éppen egy saját, belső érzésörvény szavakkal kifejezhetetlen, képi-képzeleti megvalósulása. Nem tudok úgy szólni munkájáról, hogy ne vetődnék az emelkedettség vidékére, mert egyszerűen lenyűgöz és felemel a szépség beáradása, amikor elcsodálkozom festményein.

Feltétlenül ismerd meg őt, tudj róla. Facebookra feltöltött képeinek száma már száz fölött jár, bőven van tehát választék, amelyben elmerenghetünk. A művésznő Győrben él, honlapján felveheted vele a kapcsolatot, ha szeretnéd, hogy az élet bármely szépsége az ő közvetítésével és tolmácsolásában költözzön be otthonodba. 

.

Képek forrása: a művészek nyilvános Facebook oldalai,
valamint honlapjuk (lásd a szövegben)

szakács éva festőnő arborétum

festőnők örvény

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3913594953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása