Frappa Magazin

Frappa Magazin

"Szeretjük tudni mi van abban, amit eladunk"

Ismerd meg a Görbe Bögrét te is!

2018. február 01. - r.solya

Solya/Gabi

Adott egy helyes kis kávézó, ami alkalmas egy baráti beszélgetésre, vagy akár családi összejövetelek megrendezésére. A sütemény remek, a sör kézműves, a szörp házi. Családi hagyománynak köszönhetően rengeteg terméküket saját kezűleg készítik el, és még élvezik is. Ismerd meg te is törzshelyünket, a Görbe Bögre Kávézót!

Többek között a Frappa Magazin törzshelyévé is vált kávézó csupán egy apró ugrásra található a Rákóczi tértől. A szerkesztőségi találkozókon kívül helyet ad még egyéb rendezvényeknek, kiállításoknak is. A MoMo Art Művészeti Csoport egy-két havonta szervez hozzájuk tárlatokat a kiválasztott művészekkel. Fényképészek, festők, irodalmárok is megtalálhatóak a listán, így egy remek kávé mellett többféle alkotó műveivel is találkozhatunk.

De mégis mi ennek a kávézónak a története? Petrával és Emesével beszélgettünk.

Miért pont egy nyelvtörő lett a kávézó neve?

A hely nevét kitalálni volt a legnehezebb. Gondolkodtunk rajta, hogy felkutatjuk üknagyapám cukrászdájának nevét, ami itt állt a közelben, de ez nem sikerült, így kiírtunk egy névadópályázatot. 67 beérkezett név közül ezt választottunk.
Fontos szempont volt, hogy valami játékosság legyen a nevében, szerettük volna ezt a vonalat behozni, meg valami különlegeset kerestünk. Még egy szempont volt, hogy ne csak valami egyszavas, mostanában divatos dolog legyen.

A hely kialakítása is elég játékosra sikerült, sokféle stílus keveredik, ez tudatosan alakult ki, vagy csak úgy jött?

Ez a hely adottságaiból is fakad, mert régen egy könyvtár volt, a tagolásba nem nagyon tudtunk belenyúlni, viszont kellett mosdókat, konyhát építenünk. Az, hogy kicsit eklektikus lett annak köszönhető, hogy még alakulóban van a hely. Nem volt külön belsőépítészünk, aki ezt megtervezte, hanem teljesen a saját ötleteink és érzéseink alapján jött minden, most próbálunk egy egységes megjelenést kialakítani. Új logóval, új matricákkal szeretnénk új arculatot adni az egésznek. Az új weblap is ennek jegyében készült, és reméljük ez a belső téren is megjelenik majd egy idő után.
Szeretnénk, hogy ha fent, a galéria is megtelne élettel. Annak ellenére hogy kanapés és hangulatos, nagyon üres tud lenni, ha nincsen kiállítás, ezen egy kicsit változtatni fogunk. Lent van egy-két terület, ami befejezetlen hatású, ezt is szeretnénk kiegészíteni, komplexebbé tenni.

A különterem milyen céllal jött létre?

Eredetileg egy sokkal kisebb helyet álmodtunk meg, de nagyon sok ötlettel. Ez a hely alkalmas arra, hogy a nagyon sok ötletet kibontakoztassuk, csak nem egyszerre. Kicsit nagyobb volt a hely, mint amit el tudtunk volna indítani, és ezért gondoltuk, hogy egy külön terem mindenképpen jól jön, viszont az is folyamatos fejlesztésen esik át. Most, hogy elkészült már az ajtó sokkal jobban be tudja a funkcióját tölteni, az elején egy kicsit mostohagyerek volt és keveset foglalkoztunk vele. Jobban megéri úgy üzemelnünk, hogy rendezvényterem is van, még ha csak ilyen kis létszámú is. Ez egy közben jött felismerés volt és ugyan azt nem terveztük, hogy rendezvényekkel foglalkozzunk, de igény van rá, kis létszámú, nagyjából 40 fős rendezvényekre. Az, hogy a belvárosban vagyunk, jól pozicionál minket ebből a szempontból.

Milyen programoknak, vagy eseményeknek adtok teret?

Nagyon kevés dolog volt, amit kiszórtunk, és azt mondtuk, hogy nem adunk helyet neki. Olyannal nem kerestek meg minket, amire erkölcsileg azt mondanám, hogy nem vállalom, vagy olyannal, amire azt mondanám, hogy nem fér bele. Azt érezzük, másfél év távlatából, hogy most kezdünk beérni, kezdjük látni a gyümölcsét a nyitott hozzáállásunknak.
Látszik, hogy kezdi megérni, hogy belemegyünk minden értelmesebbnek tűnő ötletbe, próbálunk viszonylag rugalmasak lenni, akár emiatt korábban kinyitni, tovább itt maradni. Már a bevételeken, az ismertségünkön is észrevehető, hogy ajánlgatnak minket.

Kifejezetten kézműves vagy házi receptek alapján készült termékek kaphatóak nálatok. Miért?

Alapvetően szeretjük tudni, mi van abban, amit eladunk. Volt egy nagyon jó beszállítónk süteményekre, ők is akkor indultak egy pályázattal, mint én. Sajnos ez a kapcsolat nem várt körülmények miatt egyik napról a másikra megszakadt. Akkor átmenetileg elkezdtünk mi sütni, ami aztán bevált.

Azt is szeretem, hogy tudom, tényleg nagyon megbízható embertől szállíttatok. Például a Töltőből rendeltünk egy időben bucikat. Ismerem a tulajdonost, vele is volt együttműködés, benne meg tudok 100%-ig bízni. Bejárhatok a konyhájába, ez tényleg egy olyan jellegű kapcsolat, ami megerősít, tudom, mit vásárolok tőle. Illetve, amikor kényszerből átvettük, hogy mi kezdtünk el sütni,  nagyon jó érzés volt és ma is az, hogy azt tudom mondani, jó minőségű kakaópor van benne, amiért az emberek szeretnek pluszba fizetni. Ne azt érezzék, hogy ilyet ők is megsütnek otthon, hanem vagy ízben, vagy valami különlegességben meglegyen az, ami miatt azt mondja, hogy igen, nekem megéri ide jönni és a te süteményedet enni.

A vendégek részéről nincs is igény olyan termékekre, amik bárhol megkaphatóak, vagy örülnek a kézműves termékeknek?

A kóla ilyen volt. Nagyon sokáig nem volt, viszont sokan jelezték, hogy szeretnének Coca Cola termékeket, úgyhogy ebből vásároltunk és beraktuk a hűtőbe, de alapvetően próbáltuk úgy pozicionálni magunkat árban és célcsoportban is, hogy inkább érték legyen az, hogy kézműves sört tartok, és azt gondolom, erre most nyitott a huszon-harminc évesek nagy része. Nekem is szimpatikus, és szívesen árusítom ezeket.

A honlap kialakítása kifejezetten egyszerű, letisztult, ez is tudatos?

Igen. Egy nagyon jó együttműködés lett egy barátunkkal. Az első honlapunk és logónk kényszerből, gyorsan készült el, már meg kellett nyitni, és kellett valami. Megcsinálta egy lány, akiről utólag kiderült, hogy se informatikailag, se dizájnban ehhez nem megfelelő.
Marketing szempontból jó, ha van egy weblap, ahol lehet az alapokat ellenőrizni, ahol tudom mutogatni a rendezvény helyszínt, egy alap bemutatkozó oldal volt a cél az átalakításnál. Egy barátunk, Pollák Andris, felajánlotta, hogy tanít nekünk latte art-ot, neki most egy arculattervező cége indul éppen be, és egyszer csak átküldött egy logót, hogy ő ezt el tudná képzelni nekünk új logónak, ami a jelenlegi logónk. Úgy gondolom, ő nagyon ráérzett arra, amit mi szeretünk. Megcsinálta a weblapot is, alig kellett beleszólnunk, annyira ráérzett, és azt mondom, hogy ezt szeretném két éve látni, és ez az, amit eddig senki nem értett meg. Ő ezt most használja is referencia munkának, úgyhogy ez egy együttműködés lett, hogy ha már így ráérzett a mi stílusunkra, elkezdte az egész arculatunkat kialakítani, azóta is dolgozunk ezen.

Kínálatotok a speciális étrendi igényekre mennyire tud reagálni?

Igyekszünk egy alap szintet tartani, laktózmentes tejünk mindig van, illetve alternatív tejek is, mert ez viszonylag könnyen megoldható és nagyon sokakat érint. Gluténmentes kenyerünk szokott lenni, de azt nem tudjuk garantálni, hogy 100%-ig gluténmentes, mert nem olyan a konyha kialakítása. De például a forrócsoki porunk is saját, úgy készül, hogy abban sincsen semmi, ami glutén tartalmú lenne. Igyekszünk egy-két olyan terméket tartani, hogy mindenki legalább egy valamit tudjon enni vagy inni. Igény meg rugalmasság van rá, csak azt nem tudjuk garantálni, hogy mindig mindenből van elérhető a hűtőpultban.

Az átalakításon kívül van valami konkrétabb tervetek terjeszkedés szempontjából?

Nehéz kérdés, mert persze az ember szeretne terjeszkedni. Hosszútávon nem zárkózunk el attól, hogy legyenek még más vállalkozásaink. Nem feltétlenül egy ugyan ilyet csinálni máshol, hanem más ötleteinket, amik a kávézóba nem férnek bele, megcsinálni egy másik helyen. Régebben akartam egy családi napközit is nyitni, mert eredetileg én óvoda pedagógus vagyok, és ezt sem tartom kizártnak, hogy egyszer legyen egy ilyenem. Viszont vendéglátóipari egységben is gondolkodunk, szeretnénk más ötleteket is megvalósítani.

Képek forrása: a kávéház hivatalos Facebook oldala és a kávézó honlapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7413548895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása