Frappa Magazin

Frappa Magazin

Ismerd meg az "absztinens életmódot", hátha megszereted

2017. január 29. - Fézler Gina

Ági és Balázs órákig tudnak beszélgetni filmekről, zenéről. Közös érdeklődési körük alapján könnyen azt feltételezhetnénk, hogy hasonló életmódot élnek. A valóságban azonban függetlenül egymástól másként értékelik, és élik meg az absztinenciát. Ági imádja a kézműves söröket, míg Balázs jó pár éve alkoholtól mentes életet él.

Az absztinencia fogalma a valamilyen élvezeti forrástól való teljes és tudatos tartózkodást jelöli. Ide tartozik a szex, a kábítószerek s lényegében bármi, amit az emberek élvezetből csinálnak vagy fogyasztanak. Leggyakrabban az alkoholt nem fogyasztó emberek kapcsán használja a köznyelv, de például a vegetáriánus étkezés is absztinencia. Balázs véleménye szerint hasznos a szellemi fejlődéshez az absztinens hozzáállás kipróbálása, hiszen az életünk ugyanúgy zajlik az élvezeti faktoraink megélése nélkül is, s ez anélkül képes rámutatni a függőségeinkre.

Hogy kezdődött az alkoholtól való eltávolodás?

Fiatalon a vadulás és a bandázások miatt ittam rendesen, nem kellett félteni, de sose voltam igazán alkoholfüggő. Szerettem használni, s nekibolondult aggyal járni a világot. A húszas éveim elején, 21-22 éves korom környékén kezdtem lejönni az alkoholról. Jogsi, fősuli és a rutin megunása, kiüresedése vezethetett ide.

WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései alapján is Európa szerte fogyasztják legtöbben az alkoholos italokat. Sajnos emellett az is kiderült a felmérésekből, hogy hazánk évek óta absztinensdöntögeti a rekordokat statisztikai adataival ezeken a listákon. Magyarország tehát kiemelkedő számokat produkál az alkoholproblémák tekintetében, ezzel párhuzamosan pedig kiugróak az ebből adódó halálesetek számai is. Becslések alapján ezek az adatok évente 700-800 ezer embert érintenek kis hazánkban. A nemek szerinti eloszlásában a férfiak 31%-át érinti, míg a nők 6%-ánál merülnek fel problémák alkoholizmus terén.

Mi az oka annak, hogy nem iszol?

Nincs egy konkrét pont vagy elhatározás, simán csak elhalványult az érdeklődés, az ital iránti vágy. Mára már egy kezem is elég az évi alkoholfogyasztások megszámolásához. Sose szerettem az alkohol ízét. A sörrel mára a köszönőviszony is megszűnt, az alkohol magától lepörgött rólam az idő előrehaladtával. A jogosítványom megszerzése, és a vezetés iránti nagyobb szenvedélyem, majd a buddhista tanulmányok és a városi aszketizmus kipróbálása fejlesztették tovább a piálás megunását, egészen az alkohol kizárásáig. Szerintem az emberek sokszor felejtésre, vigasztalódásra, az öröm-bánat mélyebben megélésére használják az alkoholt, pedig ennek vannak hatékonyabb és kevésbé szervezetkárosító módszerei is.

absztinens 1

Hogyan viszonyul a baráti társaság vagy egy új társaság az alkoholmentes, azaz absztinens életmódodhoz?

Véleményem szerint az alkohol valahol a magyarság része, egy elfogadott dolog, és amikor felmerül az, hogy nem fogyasztom, akkor az általános reakció: "Beteg vagy?" Meg a "Jaj szegény, nem ihat mert..." Furcsállják, ha külső tényező nélkül, belülről fakadólag nem iszik az ember.

Azonban ennek ellenére a tudomány számos pozitív tulajdonságát is fenntartja egyes alkoholos itókáknak. Például a híres-neves mondás miszerint "egy pohár bor fél egészség". Ugyanis 1,5-3 dl száraz vörösbor naponta akár 50%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségeket. Tartalma miatt hatékonyabbnak tartják, mint fehér színű társait, ettől függetlenül kis dózisban adagolva 10-12 évvel meghosszabbíthatja fogyasztója élettartamát, azokkal szemben, akik soha nem fogyasztanak bort. Habzó társával, a sörös korsókkal kapcsolatban kiemelt jellemző lehet a stresszoldó hatása, amellett, hogy regenerálja a bőrt és fényesebbé teszi a hajat. Természetesen minden csak mennyiség függvénye, mint a legtöbb dolog az életben. Túlzott fogyasztása májzsugorhoz vezet, bőrrákhoz vagy súlyosabb esetekben agyvérzéshez.

absztinens 2

Képek forrása: Alkoholizmus előadás, Dr. Balaicza Erika, DailyMail.com, Deadspin.com

Kiemelt kép: WallpaperBetter.com

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2113496981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása