Frappa Magazin

Frappa Magazin

Game Over konzolmúzeum - retro a köbön

2018. január 03. - Fézler Gina

Magyarországon rengeteg jobbnál jobb múzeum van, például a régi öreg klasszikusok, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Közlekedési, a Szépművészeti, vagy a Hermann Ottó Múzeum, illetve vannak újonnan alakultak, mint a Memento Park, a Terror Háza Múzeum, és jelen cikkem középpontja, a Game Over konzolmúzeum.

Bevallom, sosem voltam nagy gamer, se függő, de természetesen tinikoromban, sőt még a húszas éveim elején is szívesen töltöttem el a szabadidőmet videojátékokkal. Hol barátokkal játéktermekben, hol otthon egyedül, vagy öcsémmel rendeztünk versenyeket. Erre a Magyarországon egyedülálló konzolmúzeumra úgy találtam rá, hogy részt vettem egy online játékon, ahol egy kétszemélyes belépő volt a díj. A hirdetés jó mókának tűnt, hiszen felelevenítette a régi gyerekkori emlékeimet. Amikor kisorsoltak, megbeszéltem az illetékessel, hogy mikor, hol tudom átvenni a nyereményem. Szóltam egy barátomnak, hogy tartson velem. Lefixáltunk egy időpontot, és egy hideg hétfői kora délután ellátogattunk a Game Over konzolmúzeumba.

Are you ready?  - Készen állsz?

konzolmúzeum 1

konzolmúzeum 2

A helyszín nagyon könnyen megközelíthető a 4-es, 6-os villamossal. Az Oktogon megállótól 5-10 percre van gyalog, a Liszt Ferenc tér 1. szám alatt. A nyitvatartás rugalmas: hétfőtől szombatig 12.00 - 22.00, vasárnap 10.00 - 20.00 állnak a vendégek rendelkezésére.

A  játékmúzeum ötlete az egyik tulajdonos, Varjú József fejéből pattant ki. (Aki nem mellesleg magyar pankrátor, korábbi junior és felnőtt testépítő bajnok.) Beszélgetésünk során kiderült, hogy régóta rajongója a konzoloknak, videojátékoknak, és kb. 6-8 év termése az, ami itt ebben a kis "szentélyben" megtalálható és kipróbálható. Az ötlet nem új keletű, Európában néhány országban van hasonló múzeum. Az első Angliában jött létre, ami abban különbözik, hogy az játszóházszerű, és boxok találhatók benne. Ott kissé korlátozva van az ember, nem mászkálhat át mindenhova, és próbálhat ki bármilyen játékot, mint itt. A nykonzolmúzeum 3itás 2016. november 2-án volt. A belépő kicsit soknak tűnhet (2500 forint), még ahhoz viszonyítva is, hogy mennyi időt töltünk ott, és korlátlanul kipróbálhatjuk a gépeket. A designt úgy próbálták kialakítani, hogy maximális kényelmet szolgáljon a betérő vendégek számára. Méghozzá úgy, hogy ha csak az előtérbe lép be az ember, rögtön magába szippantsa a hangulat, a retro játékérzés, és előjöjjenek a tinédzserkori emlékei. Vagy ha egy apuka elviszi gyermekét, akkor a kicsi is láthatja, hogy anno milyen játékok voltak népszerűek.

A hangulatot fokozzák a 90-es évekbeli játékalapra kevert mai slágerek, amit már kintről hall az ember, ha fülel. Az egész helyiség színes, tele van Mario és SONIC játékfigurákkal és plüssökkel. A kabátunkat joystickra lehet felakasztani. Az asztalok színesek, amikhez kényelmes, nagy, mozdítható kerekes fotelek vannak, hogy még kényelmesebben töltsük el az időt.

Go and Play! - Menj és játssz!

konzolmúzeum 4

konzolmúzeum 5

A konzolok között megtalálható klasszikus Nintendo, Comodor 64, Game Cube, Play Station, Virtual Boy, Sega Mega Drive, Game Boy és Tetris. A játékok közt olyan klasszikusok próbálhatók ki és fedezhetők fel, mint a Sonic, Super Mario, Mariocar, Mortal Combat, Street Fighter 2, Pacman, James Bond: Skyfall, Ariel, Aladdin, The House Of The Dead, Tank, Ping pong, Prince of Persia. Személyes kedvencem a pankrációs játék volt, ahol hatalmas meccseket nyomtakonzolmúzeum 6m le olyan sztárokkal, mint The Rock Dwayne Johnson, Hulk Hogan, John Cena, The Undertaker vagy Steve Austin.

Rengeteg játéknak és gépnek több verziója is megtalálható a múzeumban, kezdve az amerikaitól az európaiig és a japánig. A múzeumtulajdonosok tervei közt szerepelnek olyan rendezvények, ahol majd bajnokságokat rendeznek pénzdíjért vagy valamilyen ajándéktárgyért. Emellett szerveznének olyan napokat is, amikor a játékokból adaptált filmeket is levetítenék. Természetesen mindezt korlátozott létszámban, ugyanis a hely mérete 150 négyzetméter.

Game Over

konzolmúzeum 7

Kifelé menet vásárolhatunk szuveníreket vagy akár játékokat is.

Mi körülbelül két órát töltöttünk el a múzeumban. Az élmény felejthetetlen volt, ráadásul igazi kikapcsolódást nyújt. A boltvezető (aki társtulajdonos is egyben) jó fej, nemcsak a gépekhez, játékokhoz ért, hanem az elektronikai dolgokhoz is. Segítőkész volt, bármilyen kérdésünkre válaszolt. Játék közben kaptunk kis pohárban sós mogyorót is, ami meglepő és kedves gesztus volt. Összességében nagyszerű délutánt töltöttem el a Game Over konzolmúzeumban. Mindenki, aki betér, megtalálja a magának megfelelő videojátékot, legyen szó autóversenyről, verekedős- vagy kalandjátékról.

Game Over konzolmúzeum! A játék csak most kezdődik!


A Frappa Magazin csapatának élménye - Az ember letévedhet véletlenül, vagy mehet céltudatosan az biztos, hogy előre nem gondol arra, hogy gyermekkora milyen csodáival találkozik majd újra! Az időutazás pont ott folytatódik, ahol legutóbb kikapcsoltad a kedvenc játékaid és most újraélheted SŐT újrajátszhatod őket! A hely hangulata, a játékok széles spektruma és személyzet maximális rugalmassága (kiszaladhatsz enni és folytathatod a játékot) könnyen arra csábíthat, hogy újra és újra visszatérj..."Csak még egy játékot" játszani! Látni kell és játszani kell!


 

Kiemelt kép: youtube.com 

A fényképek forrásai a képekre kattintva elérhetők.

Szerző: Jordáki Gábor

Szerkesztés, szakmai koordináció: Diószegi Judit, Simon Gabriella, Fézler Georgina

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7013546861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása