Frappa Magazin

Frappa Magazin

Szürrealista fotók testépítő gyerekekről

2017. december 13. - Fézler Gina

Szerző: Porcza Bíborka

A sport mindennek az alapja. Edzésben tartja a testet és a szellemet, sosem lehetünk túl kicsik ahhoz, hogy elkezdjük. Szóval gyermekünk minél előbb belevágja a fejszéjét a sportba és ráneveljünk, hogy miért is olyan remek dolog ez az életben, annál könnyebben fogja elsajátítani a mozgás előnyeit. A belga származású Kurt Stallaert eljátszadozott a gondolattal, hogy milyenek lennének csemetéink, ha testépítők lennének 8 évesen. Íme!

Már az elején le kell szögeznünk, hogy az elgondolás nagyon morbid. Főleg ha nem is ilyen fajta szürrealista elképzelésben, de testépítő gyerekek igenis léteznek, és olyan bámulatos dolgokra képesek, hogy leesik az állunk. Vagy megbotránkozunk?

Kurt Stallaert fotósorozatában nem az "ez mennyire lehet egészséges" témakörét járja körül egy fejlődő szervezetnél. A belga divatfotós inkább eljátszogatott a gondolattal, hogy milyen volna, ha porontyaink a születésüktől fogja olyanok lennének, mint Herkules. Abszurd? Abszolút, de mindenképp elgondolkodtató.

testépítő

Furcsa és lenyűgöző

De mielőtt egy pillanatra is komolyan vennék eme szürrealista képek valódiságát, ne feledjünk, hogy ezek manipulált tartalmak.

Ilyenek lennének a gyerekeink, ha súlyzóval a kezükben pottyantak volna ki a szülőcsatornán? Hangulatgyilkosnak kimondottan nem jó lenni, de nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mielőtt megnéznénk a képeket már azelőtt kerülgetni kezd minket a rosszullét és nem a szépen megmunkált photoshopos munka miatt.

A képeken látható nők, férfiak, lányok, fiúk egy olyan hihetetlen világot hoznak össze, amit nehéz megállni zokszó nélkül. Testépítő gyerekek? Kőkemények! Izmosak! Olyanok, akár a megedzett acél. Bizarr. Hihetetlen, de van benne valami. A képekben az a jó, hogy a fotós több helyszínre kalauzolja el a befogadó közeget, például hálószobába, vidámparkba, hegyre. De bikán ülve, az asztalnál görnyedve a tankönyv felett is bemutatja a gyerekeket. Mindenképp izgalmas a látvány, annyira, hogy a hátunk közepe is borsódzik tőle.

testépítő

Polgárpukkasztó művészet

Nehéz megfogalmazni, hogy a fotósorozaton belül melyik a leggroteszkebb kép. Talán az, amelyikben négy fiatal testépítő tekint ki a képből a közönségre? Vagy a hálószobában vizes kancsóval ácsorgó félig gyerekfejű, félig testépítő küllemű szuper gyermek? Esetleg a nyuszifüles diáklány?

Megnyugtató a gondolat, hogy a fotókat csak is a képzelet szülte, valóságon túli világ eredményei. Noha az elején említést tettük arról, hogy testépítéssel foglalkozó gyerekek igenis vannak, ám fontos megemlíteni, hogy ebbe a fajta edzésmódszerbe akkor javasolt belevágni, amikor az izomépítéshez szükséges hormonokat megfelelően képes a szervezet termelni. Hogy az mikor következik be? Mindenképp a pubertás kor után. A képek azért meglehetősen bravúrosra sikeredtek.

Nézzük, mit gondolnak erről a nagyok

Egy egészséges gyerek fejlődőséhez elengedhetetlen a testmozgás, de mi van az életvitelszerű sporttal? A képeken látható fiatalok mindegyike szép izmot pakolt magára, de a valóságban vajon meddig lehet elmenni? A sportélettan szakemberei egyetértenek abban, hogy a gyermekkorban végzett súlyzós aktív edzések nem tesznek jót a fiatal szervezet csontozatának, az inaknak és az ízületeknek sem, mivel túlságosan megdolgoztatja őket, ráadásul a szervezet még fejlődésben van.

A legtöbben azt tanácsolják, hogy pubertás előtt egy gyerek ne végezzen súlyzós edzéseket, mert csontnövekedési problémák következhetnek be, amelyek visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak. Akik ezt a véleményt osztják hozzáteszik, hogy hormonálisan és strukturálisan a gyerekek nem megfelelőek még egy súlyzós programhoz.

testépítő

A hátterében azonban más áll a csodagyerekeknél, inkább kemény munka semmint isteni adottságok. A mozgást sosem kezdhetjük el túl korán, az viszont mindenképp elmondható, hogy egy bizonyos korig mindenképp a szülő felelőssége, hogy gyermeke 10 éves korban súlyokat emelget, vagy inkább kimegy a grundra bőrt rúgni.

A leggyakoribb nézet szerint 13 éves korra alakul ki a súlyzós edzéshez szükséges idegrendszeri és izomfejlettségi szint, így ettől a kortól alkalmas egy gyermek súlyzós edzések végrehajtására. Ebben a korban azonban nem beszélhetünk izomtömeg növekedésről, csupán erőnövekedést fog tapasztalni a gyermek az erőedzésektől, ami az idegrendszeri alkalmazkodás eredménye, így az edzésintenzitás növeléséhez és a terhelés maximalizálásához meg kell várni azt az időszakot, amikor már valóban képes a gyermek az izomtömeg növelésére.  Tartja a Shop Builder

Egyet azonban mindenképp leszögezhetünk: a gyermekkorban elkezdett sporttal előre megalapozhatjuk testkultúránkat. Ebben a korban ugyanis még könnyen tanulunk, és meglepő gyorsasággal sajátítjuk el a mozgásformákat. Kialakíthatunk egy olyan életvitelt, ahol a sport a mindennapjaink részét képezi.

"Sajnos a mai fiatalság nagy része annyira mozgásszegény életmódot folytat, hogy az katasztrófa. Éppen ezért sokkal több, az ízületi, gerinc- és szívproblémával küszködő gyermek, mint ezelőtt."  vallja Miklós Péter személyi edző.

Mindezt képesek vagyunk megelőzni vagy időben elcsípni  természetesen nem Kurt Stallaert szürrealista fotóivá kell válni. Ki lehet tűzni elérhető kisebb célokat. Megfelelő és biztonságos felügyelő mellett gyermekünk számos előnyhöz is hozzájuthat.

"Ráadásul a pubertás kor előtt a gyerekekben nincsenek meg azok az androgén hormonok (tesztoszteron, androszteron), amelyek az izomnövekedéshez szükségesek, amelyek igazán meghozzák a súlyzós edzés sikerét."  írta a Shop Builder

 

Képek forrása: bodybuilding.blog.hu, reps-id.com

Forrásanyag: bodybuilding.blog.hu, muscleandfitness.hu


Szerkesztette: Zrínyi Lilla

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8513497581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása