Frappa Magazin

Frappa Magazin

Csak én és Allah - LMBT portréfotók muszlimokról

2017. december 13. - Fézler Gina

Szerző: Porcza Bíborka

 

Samra Habib egy különleges muszlim fotóművész, aki Európa-szerte utazik, hogy a világgal megoszthassa  LMBT muzulmán portrésorozatát, mely többek közt feltárja életmódjukat és egymás iránti vágyukat.

Samra Habib Torontóban élő fotóművész témája: a queer muszlimok. Csupán néhány éve határozta el a Pakisztánban született művész, hogy dokumentálja széles közönség előtt fotósorozatát, melyben LMBT muszlimok portréfotói láthatók. De mitől olyan különleges Samra Habib projektje?

LMBT

A muzulmán országokban igen csekély esély van rá, hogy valaki nyíltan vállalja homoszexualitását, jól lehet, inkább minden a színfalak mögött zajlik. A meleg muszlimok igen nehezen tudják összeegyeztetni "másságukat" hitükkel, és komoly társadalmi büntetést kell elszenvedniük. Kínzással, üldözéssel vagy akár halállal kell szembenézniük. Szaúd-Arábiában korbácsütésre és 5 évnyi börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, mert viszonya volt egy másik férfival.

"A Korán nem ítéli el a homoszexualitást" – szögezi le a mohamedán hitre tért amerikai Siraj al-Haqq Kugle, aki mohamedán kurzust vezet az atlantai Emory Egyetemen. Lót története szerinte a férfiak megerőszakolására és az erőszakra vonatkozik, nem általában a homoszexualitásra.

LMBT"A klasszikus iszlám teológusok és jogászok többnyire az erkölcstelen kéjvágy ellen emelték fel a szavukat – érvel. – A Korán elítélés nélkül ír azokról a férfiakról, akik nem éreznek szexuális vágyat nők iránt." - olvashatjuk a Transindex.ro portálon.

Samra Habib művészetét a muszlim indentitás kérdése befolyásolta. A képeit először Németországban, Münchenben a SUB meleg központban állították ki, mely a „csak én és Allah” címet kapta. A képek különféle férfiakat és nőket ábrázolnak, mindegyik más, mégis hasonló élethelyzetet mutat be. Samra Habib portréi a szabadságról, bátorságról szólnak, hogy megmutassák magukat nyíltan felvállalva identitásukat.

Igen itt vagyunk, mi létezünk – nyilatkozta Dali, Samra egyik modellje.

LMBTAz iszlám világban nem is olyan könnyű együtt élni a transzszexuális, homoszexuális embereknek. Samra Habib fotói árulkodnak az iszlám hagyományok fontosságáról. Igyekszik magyarázatot lelni a hovatartozás érzéséről és a biztonságról. Egyik modellje nyilatkozta, hogy mindig is itt voltak, csupán a világ nem érett még meg, hogy készen álljon számukra – ezt az üzenete közvetítik a fotósorozatok is.

Egy másik modellje arról adott interjút a fotóművésznek, hogy amikor gyerekként felhozta a témát az osztályában a filozófia professzora a homoszexuális kérdést nyugati jelenségben nevezte, mely az arab világban nem létező fogalom. A képen szereplők részvétele ezért volt olyan fontos a projekt megvalósításában, hogy bátorítsa a queer muszlimok közösségét a művészeten keresztül.

 

Képek forrása: queermuslimproject.tumblr.com, theguardian.com

Forrásanyag: queermuslimproject.tumblr.com, www.nyest.hu/hirek/iszlam-szex-internet


Szerkesztette: Zrínyi Lilla

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3113497573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása