Frappa Magazin

Frappa Magazin

Ökoanyu Környezettudatos és takarékos háztartási ötletek

2017. december 13. - Fézler Gina

A környezetvédelmet, a környezettudatos életmódot többféleképpen megközelíthetjük segítve ezzel magunkat, és a körülöttünk lévőket. Egy olyan könyvet szeretnék ajánlani, amiből ötleteket meríthetünk egy tisztább és környezettudatosabb otthon megteremtésére.

Nagy Réka Ökoanyu című könyve népszerű, nemcsak a háziasszonyok körében, hanem az édesanyákéban is. Ő az a nő, aki gondolt egyet, és megálmodott egy rovatot, melynek ötletét a Nők Lapja főszerkesztőjéhez is eljuttatta és az ötletből hamarosan egy rovat, majd kicsit később egy blog is született. A rovat és a blog írásait kiegészítve azóta sorra jelennek meg a környezettudatosság témáját körüljáró könyvei, melyekben olyan témákról van szó, mint a bevásárlás, hulladékgyűjtés és -szelektálás, háztartás, kozmetikumok és csináld magad ajándékok.

Minden témánál segítségül szolgálnak a szerző tippek és tények című kis szövegei, ezt kiegészíti hasznos honlapok ajánlásával is. Sikerén felbuzdulva vezette tovább a gondolatfonalat, és megírta az Ökoanyu a konyhában, illetve az Ökobaba című tanácsadó könyveket.

Minden az újrahasznosítás terén magát kezdőnek valló ember számára hatalmas segítség a könyv. Bár az Ökoanyu nem szakirodalom, de elolvasása után bátran és büszkén állíthatja magáról az ember, hogy sok új és praktikus dolgot tanult, amit tovább tud adni későbbiekben akár saját gyermekének is.

Bevásárlás

Praktikus, ha listát készítünk, mielőtt elindulunk nagy bevásárlásra. Ha piacra megyünk, érdemes tudatában lenni annak, hogy mikor mi terem. Erről is találunk egy listát a könyvben. Jó ötlet, ha egy hétre vagy akár napokra menüt tervezünk. Ezen kívül, ha lehetséges, minimum egyszer tartsunk egy napot, amikor húst fogyasztunk. Réka könyvében bemutatja azon termékek többségét, amik fagyaszthatók és amelyek nem.

/A teljesség igénye nélkül/

Nagy Réka 2

Itt a fagyasztás alapszabályairól is kapunk egy rövid leírást, plusz egy receptet a tökéletes kenyérhez Vrábel Krisztina blogjából. Szó esik még a fejezetben a húsokról, tojásokról és a tanyasi csirkékről. Réka határozottan ajánlja, hogy amikor bevásárolni megyünk, ne hagyjuk figyelmen kívül a termékek csomagolását és a rajta szereplő címkék fontosságát.

Nagy Réka 3

Megismerkedhetünk egy listával, ami a kockázatos E-számokról szól. Valamint az őstermelő, a megbízható termelő és a bio kifejezések fogalmával. Szó esik még a közösségi kertekről, a vásárlóközösségek szerepéről és a dobozrendszerek fontosságáról.

A fejezet végén találkozhatunk a tudatos vásárlók 12 pontjával, amit a Tudatos Vásárlók Egyesülete bocsátott útjára.

Hulladék

Szerencsére már országunk is eljutott az utóbbi években arra a szintre, hogy nemcsak Budapest területén, hanem országszerte elterjedtek a szelektív hulladékgyűjtő helyek és tárolók. Nagy Réka szerint fontos, hogy a szemét szétválogatását már otthon elkezdjük. Ha nincs más lehetőség, egy nagyobb vászonszatyorba vegyesen dobáljuk bele a szemetet, és azt vigyük le később a gyűjtőhelyekre. Aki esetleg van olyan talpraesett, hogy saját maga barkácsoljon, annak segítségképpen található egy link a könyvben, ahol különböző praktikák alapján rakhatunk össze saját hulladékgyűjtőt.

Ismerjük meg a leggyakrabban gyűjthető hulladékfajtákat:
  • papír (fontos, hogy ne legyen szennyezett, zsíros),
  • üveg (itt válasszuk külön a fehér, illetve színes üveget, és a kupakokat minden esetben távolítsuk el róla),
  • műanyagok (semmiképpen se kerüljön a műanyag közé üvegpalack, papírcímke, ételmaradék),
  • fém,
  • veszélyes hulladék (elhasznált sütőolaj, gyógyszer, háztartási vegyszer, szárazelem, akkumulátor, gombaölő, elektronikai hulladék, autóhulladék).

Nagy Réka 4

Kozmetikumok

A fejezet elején a kozmetikumokról általánosságban esik szó. Ezek azok, amelyeket minden nap használ a nők többsége:

  • tusfürdő,
  • dezodor,
  • hidratáló,
  • testápoló,
  • fogkrém,
  • hajlakk,
  • alapozó,
  • dekorsminkek.

Megtudhatjuk, mik azok a szerek, amiket csak este, illetve amiket a nap folyamán bármikor használhatunk. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy figyeljünk az összetevőkre. Ne válasszunk olyan terméket, amelyek összetevői károsak. Felhívja a figyelmet arra is, hogy az összetevők olyan sorrendben vannak feltüntetve a csomagoláson, amilyen mennyiségben benne vannak az adott termékben.

Kerüld el ezeket:
  • tartósítószerek, illóanyagok,
  • színezékek,
  • parabének,
  • fényvédők.

Olvashatunk arról, hogyan előzhetjük meg a napozás káros hatásait, mely időszakban napozzunk, hogyan védjük arcunkat és testünket, illetve gyerekeinket a káros UVB- és UVA-sugárzástól.

Kiemelnék egy tippet a szem alatt levő táskák ellen:

Tegyünk két kávéskanalat öt percre a fagyasztóba, majd amikor kivettük, tegyük a szemünkre, amíg felmelegszik. Nálam ez mindig beválik.             (Nagy Réka)

Összegzés

Ajánlom a könyvet a fenti ötletek miatt, mert egyszerűen, hétköznapi módon vannak megfogalmazva a tippek, mindezek mellett megfelelő információkkal vannak alátámasztva az írónő állításai. Úgy gondolom, bár a könyv első sorban pici gyereket nevelő édesanyáknak szól, mindenki találhat benne olyan receptet vagy praktikát, amit hasznosíthat az otthonában.

Azoknak viszont semmiképp nem ajánlom, akik nem törődnek a környezetvédelemmel, és nem is érdekli őket az újrahasznosítás és a környezetbarát életmód.

A szerző ezen könyvén kívül még megtalálható a Libri könyvesboltjainál az Ökobaba és az Ökoanyu a konyhában.


 A kiemelt kép és a képek forrása az Ökoanyu blog és a doriangrayskincare.com, az infografikáé a szerző. 

Szerző: Jordáki Gábor

Szerkesztette:Sebő Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://frappamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7313497345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása